torsdag 29 mars 2012

Ikeas Leksvik à la Shabby Chic

För några dagar sedan blev hatthyllan klar. ansipansan lånade borrmaskin av en vän och efter ca en timmes borrande i den nymålade betongväggen hade hon fått till de fyra hål som krävdes för att skruva upp hyllan. 
Tre lager av Beckers vita matta lackfärg och lite gnussande med fint sandpapper gav detta resultat 
Hyllan hade ursprungligen sex "hängande" krokar, men efter att målningen var klar var det i princip omöjligt för ansipansan att bända isär möbeln för att skruva tillbaka de två krokar som suttit rakt under hyllans två mellanskivor, så då fick det till slut endast bli fyra krokar.


ansipansan har även virkat blommor sedan det senaste blogginlägget. Ett litet lager med blommor av två olika slag har det blivit.


Två av blommorna används just nu till en lampskärm i Shabby-stil. Detta projekt har blivit lite fördröjt på grund av ett felaktigt val av lim, men nytt lim är nu inhandlat och bilder på den färdiga skärmen kommer förhoppningsvis att kunna visas inom kort.


Utöver detta har ansipansan även sytt ett par små börsar i manchester, helt i sann remake-anda förstås.
Först en grå börs med svart spets. Tyget har legat länge och tidigare t ex använts till bebisbyxor. Spetsbiten har även den åtskilliga år på nacken. 
Sedan en svart börs med beige blixtlås. Tyget kommer från en gammal kjol.
Innan hon sydde dessa två börsar sökte ansipansan på nätet efter ett mönster och hittade en mycket pedagogisk och fin beskrivning hos Maj stajl. Det är också från Maj stajl som ansipansan har snott idén med spetsdekorationen. 
Denna börs fick ett foder i svart mönstrat tyg från en gammal avlagd (och tidigare styckad) klänning, samt ett gråbrunt blixtlås 
Fodret till den svarta börsen kommer från en gammal herrskjorta inhandlad i second hand-butik för ett par år sedan 
Blixtlåsen kommer från gamla avlagda plagg (ansipansan är bra på att sprätta bort lås och knappar från kläder som tjänat ut. Man vet ju aldrig när sådant kan komma till användning).
Det där med att sy börsar var ju förstås också väldigt roligt, inte minst för att man kan variera designen och utsmyckningen på börsarna i det oändliga. En börs kan också vara en ganska rolig sak både att ge bort och att få i present.

torsdag 22 mars 2012

Världen är vacker i vitt

I ansipansans värld ligger fokus just nu på att skapa en vit och ljus hemmiljö med hjälp av målarfärg, tyg och garn. Ytterligare möbler har således målats i vit Shabby Chic-stil. Denna gång var det en gammal pall och en kista i furu som fick en makeover.
Pallen målades först med två lager mörkbrun färg, innan de tre vita färglagren ströks på (den bruna färgen var för övrigt baserad på kokos och doftade ljuvligt!).
Kistan, som ansipansan fått i 18-årspresent när det begav sig, sög mycket färg och krävde fyra strykningar av den vita färgen innan ansipansan var nöjd. Både pallen och kistan slipades slutligen med fint sandpapper (220 korn) på lämpliga ställen, för att få den lite nötta looken som ansipansan var ute efter. 
I en gömma i förrådet hittade ansipansan en gammal lampfot som legat undanstoppad länge. ansipansan kom fram till att även denna tingest skulle göra sig bra i vit skrud, så hon målade den också. 
Möbler som målats med matt vit färg är extra känsliga för skador i form av skrap- och ställmärken av olika slag. För att skydda sin nyligen målade skohylla/bänk från onödigt slitage bestämde sig ansipansan för att fixa ett par fina sittdynor till möbeln. ansipansan tänkte i banorna vitt (förstås) och spets.
En bit spets som inhandlats på Myrorna för 25 kronor och ett stycke fin duk i halvlinne som ansipansans mormor vävt en gång för mycket länge sedan fick tjäna som material till dynfodralen. 
ansipansan avsatte lite tid en kväll till projektet och blev ganska nöjd med resultatet.
Dynorna blev fina och passade bra i den numera ljusa hallen. Dock var det något som saknades för att det hela skulle kännas perfekt... 
ansipansan funderade på vilken åtgärd hon skulle vidta för att sittdynorna skulle se ut precis så som hon ville. Så kom hon på det: Blommor! Inte många alls, kanske bara en blomma på varje fodral skulle vara tillräckligt. Den där lilla detaljen som gör hela skillnaden, ni vet. ansipansan hade aldrig i sitt liv virkat en blomma, men nu tog hon fram sina fina virkböcker och letade efter en lämplig instruktion. Och ja, hon hittade det perfekta mönstret och upptäckte dessutom att det både gick lätt och fort och inte minst var ofantligt roligt att virka blommor!
En enkel blomma i ett hörn av dynan blev pricken över i
Voilà! 
Sådär. Då har ansipansan fått mersmak igen. Denna gång på att virka blommor. Få se nu, köksstolarna behöver ju nya dynor... Och några nya prydnadskuddar skulle inte sitta fel. Fler blommor blir det alltså. Men först ska ytterligare en möbel målas om. Det är den gamla hatthyllan från Ikea som varit nere i förrådet och vänt. ansipansan kom helt enkelt fram till att den inte är så pjåkig och att den nog skulle bli ganska så väldigt snygg i vit skrud, den med. 

Stay tuned...

söndag 11 mars 2012

ansipansan goes shabby

ansipansan har legat på latsidan vad gäller sömnad och handarbete under många veckor. Framför allt har det handlat om brist på tid och inspiration. Sedan några dagar tillbaka befinner sig ansipansan i en tillvaro där tid inte längre är en bristvara. När tiden plötsligt fanns kom också inspirationen som ett brev på posten - inspiration att förändra och göra nytt. Denna gång var det dock inte det textila skapandet som lockade utan ett skapande av lite annat slag.

Det började med att ansipansan bestämde sig för att måla om i sin hall, där en otäck tapet i gult (som råkar vara ansipansans hatfärg nummer ett) fått regera ostört under alldeles för lång tid. ansipansan valde färgnyansen "linne", en vit färg med grålila ton. Efter gediget slipande och spacklande kunde väggarna äntligen målas. Det blev fint. Väldigt fint. Så fint att de möbler som tidigare fått vistas i hallen inte längre tycktes värdiga. Någonting behövde göras. Hatthyllan åkte ut och de möbler som återstod - en skohylla från Ikea anno 2005 och en liten vägghylla, även den från Ikea - skulle kräva en rejäl makeover för att få vistas i den nya ljusa hallen. 

ansipansan tänkte i banorna vitt och shabby och surfade ut på nätet med sökorden "måla shabby chic" för inspiration. Och inspirerad blev hon. 
Den lilla vägghyllan i brunt blev en fin vit shabbyhylla, efter tre lager med vit matt lackfärg och slutligen lite gnussande med fint sandpapper för att få den nötta looken.
Skohyllan klädde ännu bättre än väntat i sin nya vita kostym. 
Att lägga sista handen vid möbeln genom att nöta bort färgen på utvalda ställen för att låta det bruna framträda var nästan en magisk upplevelse.
ansipansan är mycket nöjd med sin nya ljusa shabbyhall, bortsett från att hon för närvarande saknar hatthylla och kommer att göra så tills den rätte dyker upp. Måla möbler är sjukt kul. Och ansipansan tycker verkligen om den lantliga shabbystilen. Alltså är hon redan igång med nästa måleriprojekt: En gammal pall och en kista i furu står på tur för en makeover. Eftersom träet i båda dessa möbler är ljust ska ansipansan först måla dem i brunt innan de vita färglagren läggs på. Det är ju bara så vackert att det bruna tittar fram när det vita slipas bort! 

Det här inlägget har ju inget som helst med textilt skapande att göra. Dock kan väl målning sägas vara en sorts handarbete... Och remake är det definitivt fråga om! :-)