söndag 20 maj 2012

Fluga - försök nummer ett

I måndags började ansipansan nytt jobb. Och plötsligt räcker tiden och energin inte riktigt till för alla roligheter och viktigheter som livet ska rymma när allt är på topp. Handarbetandet har därför för närvarande en något undanskymd plats, men det ska det troligtvis bli ändring på så snart den här ny-på-jobbet-känslan med tillhörande energitapp är överspelad...


Ett litet alster har ansipansan i alla fall lyckats få till denna vecka: En virkad fluga gjord efter ett mönster i Theo Sundhs bok Virkat för män. ansipansan läste dock troligen mönstret fel och flugan blev inte riktigt som hon tänkt sig. 
Troligen vrängde ansipansan ut flugans rosetter på fel sätt (genom fel hål, så att säga). Resultatet blev en ganska slapp och sladdrig accessoar som inte alls såg så där stilig ut som det var tänkt, när pappan provade den... Dessutom användes ett grövre garn och en grövre virknål än vad som är angivet i mönstret, vilket ledde till att flugan blev aningen för stor. Det blir till att göra ett nytt försök och hoppas på ett bättre resultat denna gång.

fredag 11 maj 2012

Vinstgarnet blev till en halsduk

Som ni kanske minns var ansipansan en av de lyckliga som för en knapp månad sedan vann superfint garn i den tävling som garnomera anordnat. Vinsten bestod av fem härliga härvor á 100 gram i garnet Artesano Aran som består av 50 procent alpacka och 50 procent peruansk ull. Efter lite funderande och letande bland DROPS mönster bestämde sig ansipansan för att virka en halsduk av garnet. Ursprungsmönstret är egentligen anpassat efter en helt annan garntyp och halsduken tänkt att fungera som en accessoar lämplig för svala sommarkvällar, men ansipansans halsduk fick en lite annan karaktär. 
Tre blommor med gråa kronblad  - två i den ena änden och
en i den andra - fick pryda halsduken 
Alltid lika knepigt att fotografera sig själv...
Mönstret modifierades något (färre maskor i varje luftmaskbåge t ex) för att få till slutresultatet så som ansipansan önskade. Detta var ett härligt garn att arbeta med. Nästan fyra av de fem härvorna gick åt till alstret. Resultatet blev en varm och gosig halsduk som kommer att invigas först när hösten åter gör sitt intågande (vilket vi får hoppas dröjer länge än...). 

tisdag 1 maj 2012

Bolero

I kväll har ansipansan lagt sista handen vid sitt allra första hålstickade alster - en liten bolero/axelvärmare från DROPS. 
Framsidan
Baksidan
Och ett försök att visa hur boleron ser ut när den sitter på...
Bilderna kunde förstås vara bättre, men man kan i alla fall få ett hum om hur alstret ser ut live. Plagget gjordes med stickor nr 4 och av garnet Cotton Light, ett garn som är väldigt fint och mjukt men som egentligen är liiite för trådigt för ansipansans smak. Modellen är enklast tänkbara, stickad i ett enda rektangulärt stycke. Bortsett från ett par felaktiga varv (en följd av tillfällig sinnesförvirring, stor trötthet och bristande följa-ett-stickdiagram-självförtroende i kombination) klarade ansipansan att skapa plagget helt enligt instruktionerna. Fantastiskt. 


Vad blir nästa utmaning, månne?