torsdag 22 mars 2012

Världen är vacker i vitt

I ansipansans värld ligger fokus just nu på att skapa en vit och ljus hemmiljö med hjälp av målarfärg, tyg och garn. Ytterligare möbler har således målats i vit Shabby Chic-stil. Denna gång var det en gammal pall och en kista i furu som fick en makeover.
Pallen målades först med två lager mörkbrun färg, innan de tre vita färglagren ströks på (den bruna färgen var för övrigt baserad på kokos och doftade ljuvligt!).
Kistan, som ansipansan fått i 18-årspresent när det begav sig, sög mycket färg och krävde fyra strykningar av den vita färgen innan ansipansan var nöjd. Både pallen och kistan slipades slutligen med fint sandpapper (220 korn) på lämpliga ställen, för att få den lite nötta looken som ansipansan var ute efter. 
I en gömma i förrådet hittade ansipansan en gammal lampfot som legat undanstoppad länge. ansipansan kom fram till att även denna tingest skulle göra sig bra i vit skrud, så hon målade den också. 
Möbler som målats med matt vit färg är extra känsliga för skador i form av skrap- och ställmärken av olika slag. För att skydda sin nyligen målade skohylla/bänk från onödigt slitage bestämde sig ansipansan för att fixa ett par fina sittdynor till möbeln. ansipansan tänkte i banorna vitt (förstås) och spets.
En bit spets som inhandlats på Myrorna för 25 kronor och ett stycke fin duk i halvlinne som ansipansans mormor vävt en gång för mycket länge sedan fick tjäna som material till dynfodralen. 
ansipansan avsatte lite tid en kväll till projektet och blev ganska nöjd med resultatet.
Dynorna blev fina och passade bra i den numera ljusa hallen. Dock var det något som saknades för att det hela skulle kännas perfekt... 
ansipansan funderade på vilken åtgärd hon skulle vidta för att sittdynorna skulle se ut precis så som hon ville. Så kom hon på det: Blommor! Inte många alls, kanske bara en blomma på varje fodral skulle vara tillräckligt. Den där lilla detaljen som gör hela skillnaden, ni vet. ansipansan hade aldrig i sitt liv virkat en blomma, men nu tog hon fram sina fina virkböcker och letade efter en lämplig instruktion. Och ja, hon hittade det perfekta mönstret och upptäckte dessutom att det både gick lätt och fort och inte minst var ofantligt roligt att virka blommor!
En enkel blomma i ett hörn av dynan blev pricken över i
Voilà! 
Sådär. Då har ansipansan fått mersmak igen. Denna gång på att virka blommor. Få se nu, köksstolarna behöver ju nya dynor... Och några nya prydnadskuddar skulle inte sitta fel. Fler blommor blir det alltså. Men först ska ytterligare en möbel målas om. Det är den gamla hatthyllan från Ikea som varit nere i förrådet och vänt. ansipansan kom helt enkelt fram till att den inte är så pjåkig och att den nog skulle bli ganska så väldigt snygg i vit skrud, den med. 

Stay tuned...

Inga kommentarer: