söndag 11 mars 2012

ansipansan goes shabby

ansipansan har legat på latsidan vad gäller sömnad och handarbete under många veckor. Framför allt har det handlat om brist på tid och inspiration. Sedan några dagar tillbaka befinner sig ansipansan i en tillvaro där tid inte längre är en bristvara. När tiden plötsligt fanns kom också inspirationen som ett brev på posten - inspiration att förändra och göra nytt. Denna gång var det dock inte det textila skapandet som lockade utan ett skapande av lite annat slag.

Det började med att ansipansan bestämde sig för att måla om i sin hall, där en otäck tapet i gult (som råkar vara ansipansans hatfärg nummer ett) fått regera ostört under alldeles för lång tid. ansipansan valde färgnyansen "linne", en vit färg med grålila ton. Efter gediget slipande och spacklande kunde väggarna äntligen målas. Det blev fint. Väldigt fint. Så fint att de möbler som tidigare fått vistas i hallen inte längre tycktes värdiga. Någonting behövde göras. Hatthyllan åkte ut och de möbler som återstod - en skohylla från Ikea anno 2005 och en liten vägghylla, även den från Ikea - skulle kräva en rejäl makeover för att få vistas i den nya ljusa hallen. 

ansipansan tänkte i banorna vitt och shabby och surfade ut på nätet med sökorden "måla shabby chic" för inspiration. Och inspirerad blev hon. 
Den lilla vägghyllan i brunt blev en fin vit shabbyhylla, efter tre lager med vit matt lackfärg och slutligen lite gnussande med fint sandpapper för att få den nötta looken.
Skohyllan klädde ännu bättre än väntat i sin nya vita kostym. 
Att lägga sista handen vid möbeln genom att nöta bort färgen på utvalda ställen för att låta det bruna framträda var nästan en magisk upplevelse.
ansipansan är mycket nöjd med sin nya ljusa shabbyhall, bortsett från att hon för närvarande saknar hatthylla och kommer att göra så tills den rätte dyker upp. Måla möbler är sjukt kul. Och ansipansan tycker verkligen om den lantliga shabbystilen. Alltså är hon redan igång med nästa måleriprojekt: En gammal pall och en kista i furu står på tur för en makeover. Eftersom träet i båda dessa möbler är ljust ska ansipansan först måla dem i brunt innan de vita färglagren läggs på. Det är ju bara så vackert att det bruna tittar fram när det vita slipas bort! 

Det här inlägget har ju inget som helst med textilt skapande att göra. Dock kan väl målning sägas vara en sorts handarbete... Och remake är det definitivt fråga om! :-)

Inga kommentarer: